Aktualności
Książka kucharska dla szkoły i domu / Kochbuch für Schule und Haus
Książka kucharska Marii Wurst to najnowsza publikacja DWPN, która jest dwujęzycznym przedrukiem książki wydanej przed ponad stu laty.
Publikacja ta powstała dla uhonorowania pracy życiowej autorki i ogromnego wysiłku, jaki Maria Wurst włożyła w jej napisanie. Oprócz tego niniejsza publikacja ma znaczący wymiar językowy i kulturowy. W czasie, kiedy żyła Maria Wurst brakowało przepisów ze sprawdzonymi przepisami kuchni mieszczańskiej, a spisywanie ich uważano za czasochłonne. Dlatego też autorka została poproszona o napisanie śląskiej książki kucharskiej.
W niniejszej publikacji znajduje się około 300 przepisów ze szczegółowymi opisami składników oraz wskazówkami dotyczącymi przygotowania potraw, jak również wiele ogólnych informacji dotyczących gotowania. Przepisy ułożone są tematycznie: zupy, sosy, pieczenie i dania mięsne, warzywa, ziemniaki, warzywa strączkowe, ryby, dania postne, kasze, dania na zimno, ciasta, kompoty, marynowanie owoców i konserwowanie dżemów. Książkę można nabyć tutaj: http://hausbooks.pl/pl/ksiegarnia/ksiazka-kucharska-dla-szkoly-i-domu-kochbuch-fur-schule-und-haus-maria-wurst
« wstecz